DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1- Derneğin Adı: “HAYIR KAPISI İNSANİ YARDIM DERNEĞİ”dir.
Derneğin merkezi İSTANBUL’dur. Şubesi açılmayacaktır.
Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri ile Faaliyet Alanı
Madde 2 - DERNEĞİN AMACI:
a) Nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, tabii afet ve savaş gibi sebeplerden dolayı hastalanmış, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış bütün insanlara din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım yapmaksızın gerekli insani yardımı sağlamak.
b) İnsan hakları ihlal edilmiş, doğal veya beşeri felaketlerden zarar görmüş insanların hastalanmış, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış bütün insanlara her türlü maddi ve manevi destek verilmesi veya mağduriyetinin giderilmesini sağlamak.
c) İnsan haklarını, insan haysiyetiyle ve adalet ilkeleri ile bağdaşmayacak surette sınırlayan, bu sebeple de zulüm niteliği taşıyan; ekonomik, sosyal, hukuki, psikolojik, kültürel ve fiili her türlü engelin kaldırılması, zulme uğrayan başta insan olmak üzere bütün varlıkların doğalarının korunması amacıyla her türlü mücadeleyi yasal çerçevelerde vermeyi amaç edinmek.
d) Kim tarafından. kime karşı yapılırsa yapılsın her türlü işkence, hakaret ve tecavüze karşı mücadele vermek; zalimleri ve zulmü teşhir etmek.
e) Ülkemizde ve diğer ülkelerde meydana gelen afet, savaş ve olağan zamanlarda ihtiyaç sahiplerine gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, yuva kurma, iş kurma, konut ve sair bütün hususlarda ayni, nakdi her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmaktır. Toplumun menfaatine olacak her türlü faaliyeti destekleyecek çalışmalar yapmak.
f) Gerek yaşadıkları yerde gerek muhtelif sebeplerden başka bir yere göç etmek zorunda kalanların her türlü sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal ihtiyaçları ile eğitim-öğretim, çevre, sağlık ihtiyaçlarını gidermenin yanı sıra ihlal edilen hak ve özgürlüklerini temin maksadı ile çalışmalar yapmak.
Madde 3 - DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ:
A- ÇALIŞMA KONULARI:
I. Sağlık ve ihtiyaç Giderme Faaliyetlerinde Bulunur.
a. Sağlık yardımına ihtiyacı olanların; sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, tabii afet (deprem, yangın, sel, su baskını, heyelan vb.) ve savaş hallerinde, her türlü sağlık problemlerini gidermek
b. Sağlık yardımına ihtiyacı olanların; sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış tabii afet ve savaş hallerinde hastaların ve yaralıların tedavilerini ve gerekli ilaçları ve tıbbi malzemelerin alımı ve ulaştırılması, tedavisi o bölgede mümkün değilse gerek Türkiye gerek başka bir ülkeye getirilmesi ya da götürülmesi.
c. Sağlık yardımı ulaştırabilmek için Doktorlar ve Sağlık ekiplerinin yardım alanına ulaştırması, gerekli lojistik giderleri karşılaması ve gerekli ilaçların ve tıbbi malzemelerinin alımı ve karşılanması.
d. İlgili mevzuat dahilinde; ve Gerekli resmi izinleri ve prosedürleri yerine getirdikten sonra klinik, hastane, dispanser, doğum evi, gezici sağlık ekipleri vb. teşhis ve tedavi merkezleri kiralar yada kurar.
e. Tedavileri devam ederken ölen kişilerin cenaze defin işlemlerini takip eder ve masraflarını karşılar.
f. Yurt içinde ve yurt dışında insanları sağlık konusunda bilinçlendirici faaliyetlerde bulunur, sağlık ile ilgili bir sıkıntı var ise gerek tedavileri gerekse ihtiyaç duyulan ilaçları temin eder
g. Sağlık yardımından faydalanan kişilerin ve ailelerinin morallerini yükseltmek için etkinlikler ve faaliyetler düzenler. Gerektiğinde konuk davet eder.
h. Sağlık yardımında bulunulan kişinin eşine çocuklarına ve bakmakla yükümlü̈ olduğu bireylere, yardımda bulunan kişinin mağduriyeti giderilene kadar maddi, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları nakdi ve ayni olarak karşılanır.
i. Sağlık yardımında bulunulan kişinin ölümü halinde eşine çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu bireylere geçici yada sürekli olarak, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları nakdi ve ayni olarak karşılanır.
j. Yüz kızartıcı olmayan bir suçtan dolayı cezaevine düşmüş mağdurun ailesine ve bakmakla yükümlü olduğu bireylerin maddi, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları nakdi ve ayni olarak karşılanabilir.
k. Savaş, tabii afet, sel baskını, deprem, işkence v.s. sonucu vefat etmiş kişilerin eşine çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu bireylere geçici olarak yada sürekli olarak, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları nakdi ve ayni olarak karşılanabilir.
l. Yurt içinde ve yurt dışında cezaevine düşmüş kişilerin sağlık durumlarının takibi, işkence, cezaevinin olumsuz şartlarından kaynaklanan sağlık vesair problemlerinin giderilmesini sağlamak için gerek maddi gerekse manevi ihtiyaçlarının karşılanabilir, mevcut durumu hakkında rapor hazırlayabilir ilgili mercilere başvurabilir ve takip edebilir.
II. Sosyal Yardım Faaliyetlerinde Bulunur.
a. İlgili mevzuat dahilinde kreş, huzurevi, aşevi, misafirhane, barınma yerleri vb. sosyal yardım merkezleri kiralar ya da kurar.
b. Kimsesizlere, dullara, yetimlere, öksüzlere, sokak çocuklarına, bakıma muhtaçlara, gazilere, mağdurlara, yolda kalmışlara, kazazedelere maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
c. Maddi imkansızlıklar sebebiyle cenaze masraflarını karşılayamayan ailelere maddi yardımlarda bulunur.
d. İhtiyaç sahibi ailelere; doğum, sünnet, düğün, nişan, asker uğurlama vb. önemli günlerde maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
e. Sığınmacı, göçmen, mülteci ile tabii afetler ve savaş neticesinde barınaksız kalan afetzedelere ve savaş zedelere geçici ve kalıcı barınaklar veya konutlar inşa eder veya kiralar.
f. Fakirlik ve yoksulluğun giderilmesine yönelik özel-resmi kurum ve kuruluşların yanı sıra kamuoyunu da bilgilendirici faaliyetlerde bulunur.
III. Eğitim Faaliyetlerinde Bulunur
a. Yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere ve ilmi çalışmalarda bulunanlara maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
b. İlgili mevzuat dahilinde; yurt, dershane, kütüphane, kurs, enstitü, ilmi araştırma ve geliştirme merkezleri, etüt merkezleri vb. eğitim ve öğretim merkezleri kiralar ya da kurar.
c. Farklı ülkelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve dil eğitimi almak isteyen ihtiyaç sahibi öğrencilere maddi ve manevi destek sağlar ve katkıda bulunur.
d. İhtiyaç sahiplerinin topluma kazandırılması yönünde eğitsel faaliyetlerde bulunur.
e. Başarılı olarak kanaat getirdiği her öğrenciyi ödüllendirir, her seviyede öğrenim gören öğrencilere burslar verir.
f. Yasalar çerçevesinde, Milli ve Manevi değerler içeren eğitim-öğretim çalışmaları yapar.
g. Yurt içinde ve yurt dışında cezaevine düşmüş kişilerin topluma kazandırılması, yarım kalan eğitimlerinin tamamlanması, el becerilerinin geliştirilmesi, mesleki eğitimlerinin sağlanması amacıyla; gerek maddi gerek manevi ihtiyaçlarını karşılayabilir.
IV. Kültürel Faaliyetlerde Bulunur
a. Kültür, tabiat, tarih ve sanat değeri taşıyan eserlerin bakım ve onarımını yapar ve toplumun istifadesine sunar.
b. Kültürel, tarihsel ve sanatsal değer taşıyan eserlerin tanıtımı için gerekli çalışmaları yapar.
c. Kültür ve mirasın korunması ile kültürler arası diyaloğun geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunur.
V. Doğal Çevreyi Korumaya Yönelik Faaliyetlerde Bulunur
a. İlgili yasalar çerçevesinde; Doğal hayatın korunmasına yönelik çalışmalarda bulunur.
b. İnsan varlığının devam etmesi için, gerekli olan doğal dengenin korunması amacıyla; her türlü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik çalışmalar yapar.
c. Çevre ve tabiat bilincini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.
d. Doğal afetlerin (sel, deprem, yangın, su baskını, heyelan vb.) önlenmesi amacıyla erozyonla mücadele, ağaçlandırma vb. faaliyetlerde bulunur.
VI. Her Türlü Hak ve Özgürlükler Konusunda Araştırma-Geliştirme Çalışmaları Yapar
a. Yasal çerçeveler içerisinde; İnsan hak ve hürriyetleri konusunda toplum bilincini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur.
b. İnsan hak ve hürriyetleri konusunda bilimsel araştırmalar yapar.
c. Mağdur olmuş, esir alınmış, yüz kızartıcı suçlar haricindeki kişilere haklarını öğretır, haklarını öğrenmelerinde yardımcı olur, haklarını aramaları ve olumsuz şartlardan uzaklaştırmak için gerekli mercilerle irtibata geçer ve onların adlarına avukat tutar, onların adlarına mahkeme açar ve takip eder. Kendilerinin ve yakınlarının mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik maddi ve manevi yardımlarda bulunur.
VII. Yurt dışındaki mültecilerin gerek bulundukları ülke gerekse eğitim alacakları ülkede; Eğitim, kültür ve kalkınma sorunlarının çözümüne yardımcı olabilir, barınma ve eğitim giderlerini karşılamak üzere maddi ve manevi katkıda bulunabilir. Eğitimi yarım kalmış çocukların eğitimlerini tamamlamak üzere eğitim faaliyetlerinde bulunur. Gerektiğinde farklı ülkelere göndererek eğitimlerinin tamamlanmasını sağlar. Acil durumlarda her türlü insani yardımı ulaştırır, ulaştırılmasına katkıda bulunur veya aracı olur.
VIII. Doğal ve beşeri felaketlerden zarar görmüş insanların; Ekonomik, kültürel, sağlık ve sosyal yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik kalkınma ve geliştirme projeleri hazırlar. Özellikle kadın ve çocuklar başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden esnaf, k.ylü ve benzeri grupların refahlarının artırılmasına yönelik özel programlar hazırlar ve yürütür. Bu projelerin uygulanabilmesi için kaynak temin edebilir, uygulanmasını ve devamlılığını sağlayıcı çalışmalarda bulunabilir
IX. Derneğin çalışma alanına giren konularla ilgili her türlü araştırmayı yapabilir, yayınlayabilir ve insanların bilgisine sunabilir. Gerektiğinde konu ile ilgili (Üniversiteler, uzman kuruluşlar vb.) diğer kurum ve kuruluşlarla ortak hareket edebilir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, bütün uluslararası ve ulusal yardım kurum ve kuruluşlan ile işbirliğine girerek; projelerin uygulamasına yönelik hizmet vererek; ürün temini, nakledilmesi ve dağıtımına katkıda bulunabilir. Bütün bu çalışmaları yerinde gözlemlemek ve raporlamak faaliyetlerinde bulunabilir.
B- ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ:
Dernek, gayeleri doğrultusunda aşağıda belirtilen tüm çalışmaları, Yasalarda belirtilen esas ve usullere uygun bir şekilde yapar.
a) Dernek gerektiğinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, dernek, vakıf, sendika, diğer sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlarla maddi ve manevi iş birlikleri yapabilir.
b) Konferanslar, sempozyumlar, seminerler, kurslar, paneller, açık oturumlar, forumlar ile fuarlar, sergiler, piknik faaliyetleri ve geziler, kermesler, çekiliş, festival, konserler düzenler. Broşür, katalog, bülten, dergi gazete, kitap ve benzeri yayınları baskıya verebilir ve yayınlayabilir.
c) Anaokulu, kreşler, gündüz bakım evleri, lokaller, okuma salonları, etüt salonları, öğrenci yurtları, laboratuvarlar açabilir, kiralayabilir ve işletir.
d) Yarışlar, şenlikler, anma günleri, ödül programları düzenler.
e) Her türlü beceri, meslek ve sanata yönelik kurslar açar. Yaz okulları ve takviye kursları düzenler. Yurtlar, pansiyonlar, huzurevleri, bakımevleri ve misafirhaneler kiralar ya da açabilir. ihtiyaç sahiplerine evde bakım hizmeti temin eder. Araştırma Merkezi, kütüphane, konferans salonu, kültür merkezi, arşiv haneler ve müzeler kurar ya da kiralar.
f) Dernek: arsa, bina, dinlenme, tatil veya sosyal faaliyet kampı, devre mülk, lokal, sosyal tesisler gibi taşınmaz malları satın alır, kiralar, bağış kabul eder, üzerinde her türlü ayni hakları tesis edebilir, kiraya verebilir. işletebilir ve her türlü inşaatı yaptırabilir, taşınır mallar, menkul değerler, araçlar ve haklar alabilir, kiraya verebilir.
g) Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için dernek üyeleri ya da uzman kişiler aracılığıyla inceleme, araştırma - geliştirme çalışmaları yapar, öneri dilekleri belirler.
h) Yardım Toplama Kanunu ile Kuruluş Tüzüğü hükümlerine uygun olarak bağış ve yardım alır, bağış ve yardımda bulunur. Dernek amaçları doğrultusunda her türfü çalışma ve faaliyetleri destekler, yarışmalar düzenler, ödüller verir. Gıda bankacılığı faaliyetlerinde bulunur.
i) Dernek amaçları ve çalışma konuları doğrultusunda yazılı (gazete, dergi, bülten) ve görsel-işitsel medyada (TV, Radyo, İnternet) halkı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik çeşitli sunumlar yapar. TV filmi çeker, broşür - afiş katalog - dergi - kitap basar. P.O.P malzemeleri çıkarır, sponsor olur, billboard-süper billboard - ışıklı otobüs durakları - otobüs üzeri - bina cephesi ya da çatısı - uçan balon - bez afiş gibi OUT DOOR tanıtımda bulunur. Amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için sponsorluk sözleşmeleri yapar. Dernek adına web sitesi açar: CD, DVD gibi her türlü manyetik ve elektronik malzeme hazırlar.
j) Dernek içinde oluşturulacak komiteler, komisyonlar veya uzman ya da danışmanlar aracılığı ile amaç ve çalışma konularında incelemeler ve araştırmalar yapar.
k) Doğal afetler veya her türlü felaketler karşısında, ilk yardım ve kurtarma faaliyetleri konusunda üyelerini eğitir, kurslar düzenler, kurtarma ve çalışma ekipleri oluşturur. Bu konularda çalışan gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapar, toplantılar düzenler. Afet zedelere ve savaş zedelere barınma, beslenme, giyim, sağlık yardımı ve tedavi başta olmak üzere ihtiyaç duydukları konularda yardım sağlar.
l) Komisyonlar ve çalışma kolları ve çalışma grupları teşekkül ettirir, vakıflar kurar, kurulmuş vakıflara üye olur.
m) Dernek, faaliyetlerini ve görüşlerini kamuoyuna duyurmak üzere basın açıklamaları yapar ve bildiriler yayınlar, duyurular yapar. Derneği ve faaliyetlerini tanıtmak üzere internet sitesi kurar. Kamuoyu araştırmaları yapar ve bunları her türlü basın/yayın araçları ile yayınlar.
n) Gerek kendi başına gerekse birlikte çalışmaya karar verdiği diğer organizasyonlarla birlikte kampanyalar, ortak çalışmalar ve toplantılar düzenler.
o) Dernek yukarıda açıklanan amaçlarını gerçekleştirmek için; Yardım Toplama Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile tüzük hükümlerine uygun olarak nakit, menkul veya gayrimenkul yardım ve bağış toplar, şartlı ve şartsız bağış ve vasiyetleri kabul eder. Gereğinde hayır faaliyetinde kullanılacak şekilde gayrimenkul satın alabilir, satabilir, kiralayabilir veya yeniden imar edebilir.
p) Amaç ve faaliyet konularına yönelik gerekli diğer çalışmaları yapar.
Dernek ayrıca;
a) Dernek faaliyetlerini yürütmek için her türlü taşınır ve taşınmaz mallar edinir ya da kiralar.
b) Dernek kendi gayrimenkulleriyle ilgili her türlü tasarruf hakkına sahiptir.
c) Faaliyetleri için menkul ve gayrimenkuller satın alır, kiralar, kiraya verir gayrimenkul bağışlarını ve tahsislerini kabul eder ve gerekli diğer hukuki işlemleri yapar,
d) Dernek amacını gerçekleştirmek için iktisadi işletmeler, şirketler kurar, kurulmuş şirketlere ortak olabilir. Yurt ve pansiyon satın alıp faaliyete açabilir ya da kiralar.
e) Aynı veya benzer amaçları güden ilgili diğer dernek, vakıf vb ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek ortak çalışmalarda bulunabilir ve işbirlikleri yapabilir. Aynı amaç doğrultusunda derneklerle federasyon kurabilir, kurulmuş federasyonlara üye olabilir.
f) Dernek, uluslararası faaliyetlerde veya işbirliğinde bulunabilir, yurt dışında şube ve temsilcilik açabilir, yurt dışında dernek veya üst kuruluş kurabilir veya yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşların faaliyetlerine katılabilir.
g) Dernek, başka derneklere kurucu ve üye olabilir, üst kuruluşlar kurabilir, kurulmuş olanlara katılabilir. Bu durumda derneği, genel başkan veya temsille görevlendireceği kişi temsil eder ve oy hakkını kullanır. Bu kişinin genel başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, dernek adına oy kullanacak kimse Yönetim Kurulunca yeniden belirlenir.
h) Dernek, yürürlükteki yasalara uygun olarak, yurt dışında bulunan kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir, iş birliği yapabilir, karşılıklı yardımlaşmayı sağlamak amaçlı faaliyette bulunabilir.
i) Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, vakıflardan, sendikalardan ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilir.
j) Dernek, yasalar çerçevesinde amaçlarını gerçekleştirmek adına; Toplum Önderleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Partileri ziyaret edebilir, onları derneğe ve dernek faaliyetlerine davet edebilir. Görüş alışverişinde bulunabilir. Amaçları doğrultusunda destek isteyebilir.
k) Dernek, Yasalara uygun olarak; Dernekler, Vakıflar, Sendikalar ve benzeri Sivil Toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere her türlü girişimde bulunabilir, ortak hareket edebilir ve benzeri adlarla oluşturdukları tüzel kişiliği bulunmayan platformlar kurabilir, kurulmuş olanlara katılabilir.
Derneğin Faaliyet Alanı
Dernek; kültür, sanat, çevre, sağlık, eğitim ile hak ve özgürlükler alanında faaliyetlerde bulunur.
Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri
Madde 4 -Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
Üyelikten Çıkma
Madde 5- Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 6-Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.
1-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
3-Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek,
4-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.
5-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
Dernek Organları
Madde 7-Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
1-Genel kurul,
2-Yönetim kurulu,
3-Denetim kurulu,
Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü
Madde 8-Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Genel kurul;
1-Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan,
2-Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir
Olağan genel kurul, 3 yılda bir, nisan ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Genel Kurulun Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri
Madde 9-Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
Madde 10-Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1-Dernek organlarının seçilmesi,
2-Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
3-Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
4-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
5-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
6-Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
7-Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek huzur hakkı, ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
8-Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
9-Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
10-Derneğin vakıf kurması,
11-Derneğin fesih edilmesi,
12-Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
13-Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.
Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.
Madde 11-Yönetim Kurulu, altı asıl ve beş yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeleri belirler.
Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1-Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına ya da bir üçüncü kişiye yetki vermek,
2-Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3-Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
5-Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak
6-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
7-Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
8-Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
9-Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
10-Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
11-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
Madde 12-Denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulun toplantıya çağrılmasını isteyebilir.
Derneğin Gelir Kaynakları
Madde 13-Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
1-Üye Aidatı: Üyelerden aylık olarak 25,00-TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir.
2-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.
3-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
4-Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
5-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
6-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
7-Diğer gelirler.
Madde 14- BİLDİRİ YAYINLANMASI:
Dernek, amaçları doğrultusunda ve çalışma konularında, yasal hükümler çerçevesinde bildiri yayınlayabilir, her türlü basın-yayın ortamında, her türlü iletişim ve haberleşme araçları ile basın açıklaması ve duyuru yapabilir.
Derneğin İç Denetimi
Madde 15-Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Madde 16-Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
Madde 17-Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 18-Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Hayır Kapısı Eğitim Kültür Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ibaresi kullanılır. >Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse Türkiye Kızılay Derneği’ne devredilir. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur. Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Hüküm Eksikliği
Madde 19- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Bu sayfa içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı,resim,görüntü,fotoğraf,video,vb.) Hayır Kapısı Derneği'ne ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır
Bu hakları ihlal eden kişiler, 5486 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Dernek ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir