Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Adak Kurbanı

Adak Bağışı Nasıl Yapılır?

Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği olarak, bağışçılarımızın adak kurbanlarını başından sonuna kadar en güvenilir şekilde organize ediyoruz. Adak kurbanları, yoksulluğun yaygın olduğu bölgelerde kesilmektedir ve bu kurbanların etleri muhtaç kişilere ulaştırılmaktadır. Bağışta bulunmak için derneğimizin "Bağış Yap" butonuna tıklayabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Adak Kurbanı Nedir?

Adak kurbanı, kişinin kendi isteğiyle ve vaadiyle yerine getirdiği bir ibadettir. Dinî açıdan yükümlü tutulmadığı hâlde, özellikle zorluklar karşısında Allah’ın yardımını temin etmek amacıyla yapılan bir davranış olarak tanımlanabilir. İslâm'da adak, kişinin belirli bir durumda Allah’a teşekkür veya dileklerde bulunmak için gerçekleştirdiği bir ibadettir.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi hâlinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332).

Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/93-94).
 

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

  • Adak kurbanı tek bir kişi adına kesilmelidir.
  • Adak adanan konu, kişinin normal şartlarda yapmakla yükümlü olduğu farz yahut vacip olan ibadetler olmamalı.
  • Haram yahut günah olan istekler için adak adanmamalı.
  • Allah’tan istekte bulunan kişinin, isteği gerçekleşirse kurban keseceğini ikrar ile niyette bulunması.
  • Kurban kesildikten sonra, adak sahibinin ve ailesinin etten yemesi yasaktır. Et, fakir ve muhtaçlara dağıtılmalıdır.
     

Vekâlet Yoluyla Kurban Kesilebilir Mi?

Evet, adak kurbanı vekâlet yoluyla da kesilebilir. Bir kişi, başkası adına adak kurbanı kestirebilir ve bu kişinin niyeti doğrultusunda gerçekleştirilir.

Bu sayfa içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı,resim,görüntü,fotoğraf,video,vb.) Hayır Kapısı Derneği'ne ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır

Bu hakları ihlal eden kişiler, 5486 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Dernek ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir

STK PRO